Sesongåpning og linselus

Beitosprinten: Sesongåpning for min del ble klassisk sprint prolog på beitostølen. Med mine 9999 FIS poeng var jeg siste startende av samtlige. Det ble et brutalt første møte mot de beste, jeg endte 25 sekunder bak 30. mann (topp 30 går videre fra prolog til kvartfinaler). Skal sies at løypa var lang og tøff, (vinnertid på 3.40) og økende snøvær medførte litt tyngre føre og glattere spor (vanskelig å få feste). Tror jeg startet prologen litt vel hardt (jaktet på en skiløper fra nord-irland som startet før meg), men det var godt å komme i gang med sesongen! Og noen fordeler følger med det å starte sist, jeg fikk vel nesten 1 minutt sendetid på nett-tv (se video under), bare synd det var siste delen av løpet når melkesyra stod ut av ørene. Det var interessant å se hvordan Klæbo, Stadaas og Brandsdal løste løypa teknisk sammenlignet med meg. Ser ut til at jeg taper en del fart over bratte kneiker og rundt svinger, dette skal jobbes med fremover! Ellers var det en surrealistisk opplevelse å “levere” skiene til gutta i smøreboden og hente de ferdig smørt og glidet like før start, snakk om luksus! Harald Astrup Arnesen (Heming-utøver) gjorde en knallsterk prolog og tok seg videre til kvartfinale, da er det bare å henge på han fremover!

Norgescupåpning på Gålå: Sesongens første norgescuphelg fant sted på Gålå. Her stod klassisk sprint på programmet lørdag. Denne løypen var kortere og hadde mindre stigning enn Beitostølen, men til gjengjeld var den teknisk krevende med mange svinger og noen korte, bratte kneiker. Denne gangen var jeg 13 sekunder unna å gå videre fra prologen, altså en god del nærmere enn på Beitostølen, men skal sies at det var et litt svakere startfelt. Stian Grastveit (Heming-utøver) leverte karrierebeste i klassisk sprint prolog og var bare 2 sekunder fra å ta seg videre, og Harald gjennomførte nok en bunnsolid prolog og ble nr 13! Han var også veldig nær å ta seg videre fra kvartfinale, det er uansett veldig gøy å se at jeg har så sterke utøvere rundt meg.

24116255_10155629264590310_740482169_o24085358_10155629264585310_1728620458_o

24007926_10155629264580310_1578445211_o
Sprint prolog Gålå

Dagen etter var det duket for 15km klassisk intervallstart. I motsetning til Beitostølen startet jeg først av samtlige denne gangen (normalt at de beste starter sist, har dermed en liten fordel av å gå på tidene til de andre). Selv om det var knallhardt og pulsen lå stort sett mellom 90 og 95% av maks hjertefrekvens, koste jeg meg underveis! Hyppig variasjon mellom motbakker og hvileperioder passer kroppen min bedre enn f. eks typiske langløp hvor man må jobbe sammenhengende over lengre tid. Jeg ble passert av gode løpere etter et par runder, og opplevde at jeg tapte mye i lengre motbakker med diagonalgang, mens det var enklere å holde følge i lett terreng med mye staking. Fikk også litt feedback på at jeg bør variere frekvens etter terreng, spesielt i diagonalgang. For eksempel bør jeg slå om til raskere frekvens før korte, bratte kneiker og lange mer ut over bakketopper. Endte ca 5min bak vinneren, men håper at flere hardøkter og teknikk økter på snø vil bringe meg en god del nærmere. Lite visste jeg at jeg etter 15 kilometeren skulle bli tv-kjendis (se video under), det lønner seg tydeligvis å starte først også!

Planen fremover: Nå er masteroppgaven endelig forsvart, og planen er å trene som en villmann i desember og være i god form til skandinavisk cup i Sverige i starten av januar. Der blir det klassisk sprint og forhåpentligvis 30km klassisk fellesstart!

Author: howfarinoneyear

Navn: Stian Karsrud Alder: 26 år Bosted: Oslo Jeg har aldri vært aktiv langrennsløper som ung, men ønsker å se hvor nær verdenstoppen det er mulig å komme på ett år. Denne bloggen vil handle om min treningshverdag og hvilke erfaringer jeg gjør meg underveis.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s